història

 

Els primers cristians de Sant Cugat

Els inicis de la comunitat cristiana de Sant Cugat estan relacionats amb el martiri i la mort de Sant Cugat, l’any 304, en el Castrum Octavianum, l’assentament romà on ara hi ha el Monestir. A partir d’aquest fet es va començar a desenvolupar en aquest indret un lloc de culte cristià i de gran activitat religiosa.

Els monjos i el monestir

Inicialment, al lloc on va morir Sant Cugat, hi havia una basílica funerària que va ser reformada als segles V i VI i molt probablement va seguir en ús fins al segle XI, quan es va fundar la primera comunitat monàstica.

Els primers religiosos eren clergues, monjos o canonges que depenien de la seu de Barcelona però, a partir del segle XI, els monjos que vivien al monestir ja eren de l’orde benedictina.  

A partir dels segles XI i XII el monestir benedictí de Sant Cugat va conformar un extens patrimoni territorial i jurídic que el va convertir en un dels més poderosos dels comtats catalans, especialment a partir d’una resolució de Ramon Berenguer III que va vincular al Monestir de Sant Cugat bona part dels monestirs que hi havia en els seus dominis.

Al segle XIII es va produir un cert estancament i es van interrompre les obres de l’església romànica que es van reprendre, ja en un estil gòtic, al 1275.

Al segle XIV hi va haver una crisi molt profunda marcada per diversos episodis dramàtics, entre ells, el més recordat, l’assassinat de l’Abat Biure el 1350 durant la missa del gall.

Arran de la llei d’extinció dels ordes religiosos i, més tard, la desamortització dels béns monacals, la comunitat benedictina i el monestir, com a tal, van desaparèixer i el 1844  l’església va passar a ser de la parròquia del poble, que era de Sant Pere d’Octavià.

En total van ser 1.000 anys de vida monàstica per on van passar 72 abats.

L’església és bàsicament obra del segle XIII i suposa una magnífica mostra de l’arquitectura iniciada a l’època de transició del romànic al gòtic i que va ser finalitzada en la seva fase plenament gótica.

Adossat a l’església hi ha l’antic claustre monacal amb els capitells historiats i un dels millors exemples de l’escultura romànica catalana.

LA PARRÒQUIA

La Casa Abacial es va construir al segle XIV i durant molts anys va ser el palau de l’abat de l’abadia i també va acollir l’arxiu monàstic. Actualment és la seu de la parròquia, de Càritas, de l’arxiu parroquial, que va ser salvat de les destruccions del 1936, i la vivenda dels mossèns. Per la banda del darrera, acull l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Sant Cugat.