QUI ÉS SANT CUGAT?

Màrtir per causa de la seva fe

La tradició recollida a finals del segle VI o començament del segle VII afirma que Sant Cugat va néixer al nord de l’Àfrica, a la ciutat de Scil·li, prop de Cartago, on ja abans del segle quart hi havia una gran vitalitat cristiana. A finals del segle III, Sant Cugat va venir en companyia de Sant Feliu, amic, germà o familiar seu, que després moriria, també màrtir, a Girona. Sant Cugat era mercader, generós amb els pobres i predicador de l’Evangeli amb la paraula i amb molts prodigis. Per causa de la seva fe, va sofrir i suportar tota mena de turments i va ser empresonat en un lloc proper a Barcelona durant la persecució del governador romà Dioclecià-Maximià, que es correspon amb l’assentament romà d’ Octavià, el lloc on actualment hi ha el Monestir de Sant Cugat. Segons el que explica la tradició, Sant Cugat va ser degollat l’any 304 a Octavià i dues cristianes provinents d’Il·luro (Mataró), Juliana i Semproniana, varen enterrar el seu cos, motiu pel qual també van morir màrtirs.

Constància històrica

La primera referència escrita del màrtir Sant Cugat és del poeta Aureli Prudenci, nascut a Tarraco l’any 348. En la seva obra “Peristephanon” (Llibre de les corones) honora els màrtirs del segle IV i diu: “Barcelona s’aixecarà, confiada, en el seu ínclit Cugat”.

Es té constància històrica que les despulles del màrtir es guarden aquí a Sant Cugat, des del segle VIII i, quan aquí s’aplegà la primera comunitat benedictina (segle IX) el monestir es dedicà a Sant Cugat seguint el culte que ja existia.

A partir del segle XIV el monestir va guardar les despulles del màrtir en una bellíssima arqueta que en els seus relleus explica la vida de Sant Cugat segons la tradició mossaràbiga. A causa de la desamortització es va portar barqueta amb les relíquies a la parròquia de Sant Cugat del Rec (o del Forn) de Barcelona per garantir-ne la seguretat.

La Festivitat

A l’any 1950 la nostra ciutat va fer la recepció solemne d’una petita relíquia procedent de l’arqueta que custodiava la parròquia de Sant Cugat del Rec, que es veneren solemnement durant la celebració de la festivitat de Sant Cugat, el 27 de juliol. Tot i que el dia de traspàs del Sant va ser el 25 de juliol, la festivitat es va traslladar al dia 27 per tal de poder celebrar la memòria solemne de Sant Jaume apòstol.

També a Mataró celebren el 27 de juliol la festa de les santes Juliana i Semproniana.

Descarrega’t el llibret en PDF