temps de la creació 2021

un temps per lloar el creador

Des de l’1 de setembre (Jornada Mundial d’oració per la Cura de la Creació) fins al 4 d’octubre  (festa de sant Francesc d’Assís) tots els cristians viurem el Temps de la Creació. És la invitació que ens fa cada any el papa Francesc, per aprofundir en la nostra relació amb el Creador, els nostres germans i tot el creat.

Amb el lema “Un temps per lloar el Creador” a la Parròquia viurem aquest Temps de la Creació donant gràcies a Déu, lloant-lo per tota l’obra creada, i aprofundint en la nostra vocació com a protectors de la casa comuna.

PROGRAMA TEMPS DE LA CREACIÓ 2021

Durant aquest Temps, pregarem especialment en totes les celebracions i a l’església tindrem cada setmana exemplars d’arbres i plantes de diverses parts del món.

1 setembre Dia de pregària per la cura de la Creació.

10 setembre, a les 20:45 h Pregària de Taizé: “Lloem el Creador”.

16 setembre, a les 20:30 h Formació d’adults.

27 de setembre, a les 20:30 h Adoració Jove de lloança al Creador.

30 de setembre, a les 20:30 h Adoració d’adults: “Adorem el Creador”.

2 d’octubre, a les 17 h, a la Casa Abacial: Cinefòrum sobre la vida de sant Francesc d’Assís. 

3 d’octubre, Misses de cloenda del Temps de la Creació. I a les 18 h Vetlla ecumènica per la Creació a la Basílica de la Sagrada Família, a Barcelona. ✎Inscripcions

4 d’octubre Sant Francesc d’Assís.

Les activitats del Temps de la Creació estan dinamitzades pel Grup Laudato Si’ del Monestir.

GRUP LAUDATO SI’ DEL MONESTIR

Està format per feligresos interessats a promoure a la Parròquia de Sant Pere Octavià la custòdia de la creació i la conversió ecològica integral des de la riquesa de l’espiritualitat cristiana.

Els objectius del grup són:

 • contemplar la bellesa de la creació com a forma de pregària per estimar més al Creador.
 • sensibilitzar sobre la importància d’una conversió integral (interior i exterior)
 • reflexionar sobre la teologia i els ideals que fonamenten aquesta conversió
 • promoure l’ecologia integral en tots els àmbits parroquials i
 • fer propostes de millora de la seva gestió ecològica.

PLA LAUDATO SI’ DEL MONESTIR

L’Any Laudato Si’, el papa Francesc va convidar totes les parròquies a desenvolupar durant 7 anys un pla d’aprofundiment vers una ecologia integral per ser veritables custodis de la creació.

Responent a aquesta invitació, el grup proposa un creixement a cinc nivells, començant pels més interns i profunds (el del coneixement teològic, el de les idees i l’espiritual) fins als més externs (l’estil de vida i el compromís social)

la proposta dels 5 nivells

Proposem un creixement a 5 nivells, del més profund al més extern:

 • Teològic: Aprofundir en la Teologia de la Creació

Estudiar i conèixer millor la Teologia de la Creació per il·lustrar-nos sobre la nostra condició de criatures i de custodis de la Creació.

 • Ideològic: Recuperar els ideals benedictins

El nostre monestir es va regir en el seu dia per la regla de Sant Benet. A dia d’avui, necessitem més que mai recuperar aquells ideals per bastir un món més just i sostenible on es faci present l’Amor del Creador per tot allò Creat.

 • Espiritual: Convertir el nostre cor

Sentir que som part de la bellesa i l’harmonia de la Creació (en la seva dimensió natural i sobrenatural) ens obre un apassionant camí cap a una autèntica conversió integral (humana i ecològica) que transformarà el nostre cor portant-lo cap a la contemplació, la pregària i l’acció.

 • Estil de vida: Viure amb menys per viure millor

Aquesta conversió ecològica integral ens ha de conduir a qüestionar-nos, replantejar-nos, proposar i aprendre nous estils de vida en consonància amb la nostra cosmovisió cristiana de la Creació.

 • Compromís social: L’Església, una veu imprescindible

La complexa crisi socio-ambiental no es pot abordar únicament des de la perspectiva científica i, per tant, l’Església té la responsabilitat d’aportar la perspectiva cristiana al debat local i global per contribuir a la seva resolució.

com hi pots participar?
 1. Planteja’t com podries respondre a la crida del Papa Francesc en la teva vida personal, laboral i parroquial. Per això et proposem la lectura de l’encíclica Laudato Si’. 
 2. Posa’t en contacte amb nosaltres si vols incorporar l’ecologia integral a alguna activitat o grup de la parròquia on participes.

Escriu-nos a: laudatosi@santperedoctavia.org

TREBALLANT EN XARXA

El Grup Laudato Si’ té una identitat pròpia, lligada a la nostra comunitat i al nostre entorn, però vol treballar en xarxa amb altres parròquies i comunitats cristianes. Per això, formem part de la ♻ Xarxa de Parròquies Eco-Solidàries que va crear fa uns anys Justícia i Pau a Catalunya i també del 🌍 Moviment Catòlic Mundial pel Clima

el temps de la creació

L’activitat del grup és especialment rellevant durant el Temps de la Creació, que se celebra cada any de l’1 de setembre al 4 d’octubre. Durant aquests dies, any rere any, el Papa Francesc ens anima a aprofundir en la nostra relació amb el Creador i amb tota la creació. És una invitació ecumènica que ens uneix amb la resta de cristians de tot el món.

El lema que hem triat a la Parròquia per aquest 2021 és «un Temps per lloar el Creador» per donar gràcies i lloar Déu per tota l’obra creada.

l'encíclica i altres materials
 1. Encíclica Laudato Si’ – CatalàCastellà
 2. Any  Laudato Si’. Document oficial del Vaticà – Català Castellà
 3. Exàmen de consciència Quaresmal – Català
 4. Fitxa de bones pràctiques – Català

Contacte del Grup laudato si’ del monestir:

laudatosi@santperedoctavia.org