temps de la creació

Cada any el Papa Francesc ens convida a aprofundir en la nostra relació amb el Creador i amb tota la creació perquè puguem ser una conversió ecològica i ser autènticament custodis de la creació. És una invitació ecumènica que ens uneix amb la resta de cristians de tot el món, ortodoxos i evangèlics. Enguany, aquest Temps de la Creació s’emmarca dins l’Any Laudato Si’ en el cinquè aniversari de la publicació de l’encíclica, el document més important de l’Església sobre ecologia. El lema d’aquest 2020 és  «Jubileu per la Terra».

A partir de l’1 de setembre i fins el 4 d’octubre, viurem aquest “Temps de la Creació” en tots els àmbits parroquials i us proposem un seguit d’activitats per créixer com a cristians en aquesta dimensió de la nostra fe.

Activitats de la parròquia

SETEMBRE

 • Dimarts 8 a les misses de les 9h i les 20h, celebració de la Mare de Déu del Bosc.
 • Dijous 17  20.30h. a l’església. Formació d’adults: “Jesucrist i l’evolució del cosmos”. Xerrada sobre Teologia de la creació a càrrec del Rector, Mn Emili Marlés.
 • Dissabte 19 20.30h. Pregària de Taizé per la creació

OCTUBRE

 • Dijous 1  20.30h Adoració Eucarística per la creació.
 • Dissabte 3  Cineforum a la casa Abacial amb el documental El Papa Francisco. Un hombre de palabra. Apunta’t per veure i comentar el documental sobre el Papa Francesc.
 • Diumenge 4 a les misses dominicals, celebració de Sant Francesc d’Assís com a cloenda del Temps de la creació 2020.
 • Dilluns 5 20.30h. Adoració Jove per la creació.
 • Dimarts 6 20:30h. a la Casa Abacial Trobada de formació per a la conversió ecològica integral: Presentació de l’encíclica del Papa Francesc Laudato Si’, un document essencial per començar el nostre camí de conversió ecològica interior i exterior. Formarem grups de lectura i dinamització per treure idees i aplicar l’encíclica a la pròpia vida i a la de la parròquia. 

 

GRUP LAUDATO SI’ DEL MONESTIR

El grup va néixer fa un any i està format per feligresos de la Parròquia interessats a promoure la custòdia de la creació i la conversió ecològica integral.

Els objectius del grup són sensibilitzar sobre la importància d’una conversió integral (interior i exterior); reflexionar sobre la teologia i els ideals que fonamenten aquesta conversió i promoure l’ecologia integral en tots els àmbits parroquials.

El grup ens proposa créixer en cinc nivells, començant pel més profund (el del coneixement teològic, el de les idees i l’espiritual) fins al més extern (l’estil de vida i el compromís social)

Durant el curs organitzaran Trobades de formació obertes a tota la comunitat i aniran proposant la lectura de diversos documents sobre l’ecologia integral i el desenvolupament humà. 

Qui som?

Som un grup de feligresos interessats a promoure a la nostra Parròquia de Sant Pere Octavià la custòdia de la Creació i la conversió ecològica integral a la què ens crida el Papa Francesc a l’encíclica Laudato Si’.

QUÈ VOLEM?

Volem incidir particularment a 5 nivells, del més profund al més extern:

 • Teològic: Aprofundir en la Teologia de la Creació

Estudiar i conèixer millor la Teologia de la Creació per il·lustrar-nos sobre la nostra condició de criatures i de custodis de la Creació.

 • Ideològic: Recuperar els ideals benedictins

El nostre monestir es va regir en el seu dia per la regla de Sant Benet. A dia d’avui, necessitem més que mai recuperar aquells ideals per bastir un món més just i sostenible on es faci present l’Amor del Creador per tot allò Creat.

 • Espiritual: Convertir el nostre cor

Sentir que som part de la bellesa i l’harmonia de la Creació (en la seva dimensió natural i sobrenatural) ens obre un apassionant camí cap a una autèntica conversió integral (humana i ecològica) que transformarà el nostre cor portant-lo cap a la contemplació, la pregària i l’acció.

 • Estil de vida: Viure amb menys per viure millor

Aquesta conversió ecològica integral ens ha de conduir a qüestionar-nos, replantejar-nos, proposar i aprendre nous estils de vida en consonància amb la nostra cosmovisió cristiana de la Creació.

 • Compromís social: L’Església, una veu imprescindible

La complexa crisi socio-ambiental no es pot abordar únicament des de la perspectiva científica i, per tant, l’Església té la responsabilitat d’aportar la perspectiva cristiana al debat local i global per contribuir a la seva resolució.

que fem?

La nostra funció com a grup dins la comunitat parroquial és triple:

 • PENSEM:

Aprofundim en la base teològica i en els ideals que han d’inspirar la nostra acció i obrim el debat a la resta de la comunitat.

 • FEM:
  • Organitzem formacions, celebracions i altres actes que emfatitzin en la vessant ecològica de la nostra fe.
  • Sensibilitzem la feligresia editant fulletons, vídeos, fulls parroquials, etc. subratllant que la conversió ecològica «és part essencial d’una existència virtuosa, no […] un aspecte secundari de l’experiència cristiana» (LS, 217).
  • Millorem la gestió de la parròquia per regenerar la nostra relació amb Déu, el proïsme i la Creació (cf. LS, 66)
 • PROMOVEM:

la integració de l’ecologia integral en les activitats que es desenvolupen en tots els àmbits de la parròquia: catequesi, CPM, formació, pregàries, litúrgia, adoració…

ANY LAUDATO SI’

Aquest 2020 celebrem que fa cinc anys que el Papa Francesc va publicar la seva encíclica Laudato Si’. Arran d’aquest aniversari, la Santa Seu ha convocat l’Any Laudato Si’ des d’ara i fins el maig de 2021, per tal que les comunitats cristianes d’arreu es facin més seva la causa i esdevinguin veritablement custodis de la creació, a través d’una conversió interior i exterior.

TEMPS DE LA CREACIÓ: “JUBILEU PER LA TERRA”

Cada any, de l’1 de setembre al 4 d’octubre, els cristians de totes les confessions d’arreu del món estem cridats a aprofundir la nostra relació amb el Creador, amb tots els nostres germans i amb tota la creació.  El lema d’enguany 2020, «Jubileu per la Terra», ens convida a renunciar al consum excessiu i al sistema econòmic basat en el creixement econòmic constant a costa de la terra i dels pobres.

TREBALLANT EN XARXA

El Grup Laudato Si’ té una identitat pròpia, lligada a la nostra comunitat i al nostre entorn, però vol treballar en xarxa amb altres parròquies i comunitats cristianes. Per això, formem part de la Xarxa de Parròquies Eco-Solidàries que va crear fa uns anys Justícia i Pau a Catalunya i també del Moviment Catòlic Mundial pel Clima. Tant l’un com l’altre promouen canvis a quatre nivells, molt semblants als que proposem nosaltres a l’apartat Què Volem?

l'encíclica i altres materials
 1. Encíclica Laudato Si’ CatalàCastellà
 2. Missatge del Papa pel Temps de la Creació 2020 – Català –  Castellà
 3. Any  Laudato Si’. Document oficial del Vaticà – Català Castellà
com hi pots participar?
 1. Planteja’t com podries respondre a la crida del Papa Francesc en la teva vida personal, laboral i parroquial. Per això et proposem la lectura de l’encíclica Laudato Si’. (Demana’n exemplars a la Sagristia)
 2. Vine a les Trobades de formació per la conversió ecològica integral. Aquest curs 2020-21 aprofundirem en l’encíclica Laudato Si’ del Papa Francesc, un document essencial per començar el nostre camí de conversió ecològica integral. Formarem grups de lectura i dinamització per treure idees i aplicar l’encíclica a la pròpia vida i a la vida de la parròquia. El dia de la presentació de les trobades serà el dimarts 6 d’octubre a les 20.30h. a la casa Abacial.
 3. Posa’t en contacte amb nosaltres si vols incorporar l’ecologia integral a alguna activitat o grup de la parròquia on participes.

Escriu-nos a laudatosi@santperedoctavia.org

Contacte del Grup laudato si’ del monestir:

laudatosi@santperedoctavia.org