El nou orgue del monestir de sant cugat del vallès

història

projecte 2021

apadrina un tub

Història: un orgue inacabat

L’orgue actual que tenim a l’església es va construir al 1912 per encàrrec de la Parròquia Sant Pere d’Octavià al mestre orguener Gaietà Estadella. El projecte va comptar amb les aportacions econòmiques dels feligresos però no es va poder acabar per falta de fons suficients. Només es va posar en marxa un dels dos teclats i l’altre es va quedar sense tubs fins a l’actualitat. Tot i haver-se fet una important restauració al 2000 i haver assegurat el seu bon rendiment, l’orgue està inacabat i ha funcionat fins ara amb només 506 tubs dels 1.014 inicialment projectats.

la remodelació del 2000

Durant els anys 1997-2000 es va fer la darrera gran actuació en l’orgue. L’instrument ja no sonava, des de feia anys, a causa del seu estat, i es va aprofitar l’ocasió per tornar al projecte inicial de Gaietà Estadella, ja que Estadella l’havia concebut com un orgue barroc i se li havia donat una sonoritat romàntica.
Els treballs van durar tres anys i només es va poder completar una primera fase, ja que es van haver de fer obres importants per a poder reforçar l’estructura.

La restauració es va dividir en tres parts:

Una primera, en què es va desinsectar i restaurar la “caixa de l’orgue”, el moble de fusta dels segles XV i XVI; es va remodelar i restaurar la tribuna i l’enteixinat; i es va recobrir una nova biga de suport que s’hi va col·locar. L’antiga, que es va retirar, es conserva en el sostre del hall d’entrada de la Casa Abacial.

En un segon temps es va treballar sobre la infraestructura, en els murs romànics i el suport de l’orgue. Es van cosir i reomplir els murs de la base del campanar i es va consolidar la plataforma de suport de l’orgue (que s’havia fet en substitució de part de les bigues i el contrapès que hi havia).

I la tercera part dels treballs van estar dedicats pròpiament a l’orgue com a instrument musical. Es va restaurar i reestructurar el registre de l’orgue Estadella, amb una petita ampliació de registres, es van col·locar els tubs de façana i es va construir la façana de la cadireta, una nova manxa de vent, es va obrir un nou accés a la consola i es va instal·lar un motor de vent silenciós.
El cost total de les obres va ser d’uns 24 milions de pessetes (una mica més de 144.000 euros). Es va poder tirar endavant amb les aportacions de la feligresia, el suport de la Generalitat i una subvenció important de l’empresa Lucas de Sant Cugat (que més tard va passar a ser l’empresa DELPHI i que actualment ja no existeix).

L’orgue restaurat es va inaugurar oficialment el 3 de març del 2000.

Folletó editat en motiu de l’inauguració PDF

Projecte 2021: Restaurem i  Completem l’orgue

Després de 110 anys d’ús, l’orgue necessita una restauració profunda, ja que el seu deteriorament va avançant i en pocs anys deixaria de funcionar. Aprofitem aquest moment per completar el projecte inicial, afegint, entre altres peces, els més de 500 tubs que hi falten. D’aquesta manera podrem gaudir de totes les possibilitats musicals que oferia el projecte d’Estadella.

apadrina un tub

L’orgue està molt vinculat tant a la vida parroquial, amb la seva presència a les celebracions, com també a la vida cultural, amb la seva participació en els concerts. Per això volem compartir aquest projecte amb tots els qui estimem la seva música. Si vols participar, apadrina un dels nous tubs i renova l’orgue.

Tots els padrins tindreu un diploma amb una reproducció de la il·lustració de l’orgue del dibuixant santcugatenc, Adolf.

Aquesta campanya compta amb una elevada desgravació fiscal

Per exemple: una aportació de 60€ pot tenir per a vosaltres un cost real de 12€; una de 150€ pot suposar per a vosaltres un cost real de 30€; una de 300€ pot representar per a vosaltres un cost real de 127,5€; una de 500€, un cost real de 257,5€; o una aportació de 1000€, un cost real de 582,5€. Per conèixer el càlcul amb més detall:  https://santperedoctavia.org/donatius-2/

Fotos cedides per Gonzalo Caballero

Coneix el projecte d'acabament

El projecte de restauració i acabament de l’orgue ha estat desenvolupat per Acitores Organería y Arte S.L., amb el mestre orguener Federico Acitores al capdavant. Aquest equip de professionals tenen més de 35 anys d’experiència, en els qual han construït més d’un centenar d’òrgans i n’han restaurat prop de 90. La seva filosofia de treball se centra en respectar l’essència de l’antiguitat. Per això, elaboren un estudi documental per recuperar al màxim el material original i la sonoritat particular de cada instrument.

Els treballs de restauració i acabament de l’orgue del Monestir duraran uns 8 mesos, aproximadament, i suposaran el desmuntatge de tot l’instrument i la caixa.

Si vols conèixer tots els detalls del projecte, consulta el PDF  📑